Deze boeiende lezing over de functie van magnesium in stressvolle situaties stond oorspronkelijk gepland op 18 januari 2018. De weer-goden gooiden echter op stormachtige wijze roet in het eten, waar-door ze is verplaatst. Op 1 maart kon de lezing alsnog plaatsvinden. Een beknopte samenvatting.
Zoals het met veel dingen in het leven is: het is de kunst om de gulden middenweg te bewandelen. Dat geldt bijvoorbeeld voor sport en bewegen. Het is prima om eens stevig door te wandelen, een stuk flink door te fietsen of regelmatig trap te lopen. Maar buitensporige inspanningen zoals topsport beoefenen of een (halve) marathon lopen geeft ons lichaam zeer veel stress. Even ‘een sprintje trekken’ is prima!
Voor het tegenovergestelde geldt iets vergelijkbaars: wanneer je té inactief bent door het verliezen van een baan, ‘in de VUT gaan’ of door zorg belemmerd worden… het zijn allemaal oorzaken die stress opleveren. Wat dat betreft klopt het oude gezegde: rust roest.
Niet alleen voor de fysieke inspanning geldt dat teveel of te weinig doen stress oplevert; ook voor mentale inspanning geldt dit. Wanneer je langdurig in een (werk)situatie bent die te weinig uitdagend is, of waarin je geen eigen inbreng hebt, waarin je onderpresteert of juist constant op je tenen moet lopen… het zijn allemaal ziekmakende invloeden.
Nog een gezegde, maar nu één die we ons ter harte kunnen nemen: Afwisseling van spijs doet eten. Met andere woorden, breng variatie aan waar je kunt. In je werk, in je activiteiten, in je eten. En in je denken. Doe eens anders dan dat je gewend bent te doen!
Je voelt waarschijnlijk al aan dat er best veel – bewuste of onbewuste – situaties zijn die we als stress-gevend mogen beoordelen. Die stress zet ons lichaam veel vaker dan goed is in een stand van ‘vechten of vluchten’. Dat ‘alert zijn’ activeert verschillende stoffen in ons lichaam die een nadelig effect hebben op de gezondheid. In vroeger tijden diende deze tijdelijke alertheid ons om te kunnen overleven. Maar in deze tijd, waarin die situatie langdurig stand kan houden, is ze ronduit gevaarlijk.
Eén van de effecten is namelijk dat de stress ervoor zorgt dat ons lichaam veel Magnesium verliest.
Van de ingewikkelde chemische en hormonale processen hoef je alleen maar te onthouden dat Magnesium in de nacht ons oververhitte systeem weer afkoelt. Het bevordert rust en herstel.
Overdag geeft het ons de juiste vorm van energie.
Er is een belangrijke rol weggelegd voor dit mineraal. Het speelt een rol bij heel veel processen in ons lichaam. Maar Magnesium kan niet alleen opboksen tegen stress. Bewegen is ook een grote verlagen van stress, net als in de natuur zijn. En deze twee gecombineerd doet het zelfs nóg beter.
Maar ook dingen samen doen, aandacht hebben voor elkaar en je zorgen met een ander delen werkt enorm stress-verlagend. Durf ook rigoureuzere keuzes te maken: ander werk zoeken, of korter gaan werken, minder aandacht voor ‘vrienden’ die je energie vreten.
Wat je voeding betreft kun je wat meer aandacht geven aan magnesium-houdende voedingsmiddelen zoals noten, vis, spinazie en bananen.
Ter ondersteuning van dit alles wat je zelf kunt doen, kun je in mijn praktijk vragen naar een goed opneembaar magnesiumsupplement.